Информация за Град Китен

Местоположение

Област:

Регион:

Южно Черноморие

Обща информация за населеното място

Местоположение: Китен е град в Югоизточна България, Община Приморско. Намира се на 55 км от областния център гр.Бургас, 5 км от Приморско и 12 км от Царево. Разположено е северно от устието на река Караагач /Китенска р./, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза.

История: Първото име на селището е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа Конят и тя самата намират смъртта си на Северният залив, който носи името Атлиман /или Конски залив/

Природа и култура: Погледнати отдалеч къщичките наподобяват китка и от 1932 г. то носи името Китен /красив, прекрасен/. В селището е построен параклис, посветен на Свети Спас.
Китен започва да се развива бързо като курортно селище още през 60 -те години на XX век. За туристите работят множество ресторанти, пицарии, кафенета.

Туристически дестинации: Особеностите на релефа в Китен са определящи за туризма- двата живописни залива - Караагач и Атлиман и плажните ивици. Други красиви малки заливи  са Созополски, Каваците Стомопло. В близост до Китен е и парк "Ропотамо". Той е обявен за Народен парк и обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии".

Данни за връзка с нас