Информация за Град Созопол

Местоположение

Област:

Регион:

Южно Черноморие

Обща информация за населеното място

Местоположение: Созопол  е град в Югоизточна България на българското черноморско крайбрежие, на 35 км южно от Бургас. Старият град се намира на малък полуостров. В близост до него са островите Свети Иван и Свети Петър.

История: Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Подводните проучвания на созополското пристанище разкриват останки от жилища, многобройни каменни котви, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност. През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония на гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон считан за закрилник на колониите. Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. В града се намирал голям храм на бог Аполон. През 72 г. пр.н.е. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. През IV в. той отново е в подем и вече е известен с името Созополис - „град на спасението“.

Природа и култура: Старият град на Созопол е обявен за град - музей. В днешно време са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, с много тесни улички, наречени римни, между тях създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Созопол е наречен градът на хората на изкуството- художници, поети, писатели, артисти и музиканти, които са редовни летовници там. Археологическите разкопки са разкрили планински рид, опасващ като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол. По-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите “Харманите”, “Буджака”.
“Св. Богородица” (XV век) е паметник на културата, а в града съществуват две действащи църкви: “Св. Георги” и “Св. Зосим”.  Средновековните църкви в Созопол са разрушени от османските турци през XV–XVIII век. Върху техните основи християнското население издига малки параклиси. Те са около 20 на брой, а някои от тях съществуват и до днес: “Св. Атанас”, “Св. Димитър”, “Св. Никола”, “Св. Неделя”, “Св. Марина”, “Исус Христос”. Остров Св. Иван е природен и археологически резерват, поставен под закрила на държавата. Той е най-големият от петте острова по българския черноморски бряг (660 дка) и е неразделна част от живота на антична Аполония и средновековен Созопол. Край него се намира и малкият остров Свети Петър.
Градът разполага с прекрасна база за летен туризъм- хотели и частни квартири предоставят уют и комфорт. Плажната ивица е обширна и покрита със златист пясък. Празниците, които се провеждат тук са: Джулая, нощта на 30 юни срещу 1 юли всяка година и Празници на изкуствата Аполония 1 септември — 10 септември.

Туристически дестинации: В близост до града са няколко къмпинга: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. На 6 км от Созопол е ваканционното селище Дюни. Екскурзии до Бургас, Несебър, Ропотамо са от предпочитаните от туристите.

Данни за връзка с нас