Информация за Град Хисаря

Местоположение

Област:

Регион:

Средна гора

Обща информация за населеното място

Местоположение: Хисаря е град и се намира в планински район в Южна България, община Крумовград, Област Кърджали.  Разположен е почти  в центъра на България в малка котловина под южните склонове на Същинска Средна гора. Градът отстои на 40 км от Пловдив и на 165 км от София.

История: Градът е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води. През годините заселници са Траки, Римляни, Славяни, Българи - привлечени от уникалното съчетание на минерални извори, климат, природни дадености, местна флора и фауна. Градът е бил обграден със здрава каменна стена, дълга 2315 м., чийто останки и днес радват очите на  туристите. През османското владичество  населението взема участие в борбата против османлиите и през 1868 г. Левски създава революционен комитет. Сред културните забележителности на града са основно изградената Крепостна стена с четири входа, като най-известна и “главната” се явява южната наречена “Камилите”. При разкопки са разкрити Тракийска астрономическа обсерватория / VI в Пр. Хр/. в с. Старо Железаре, тракийски култов комплекс от V в. пр. Хр. с многобройни, добре запазени уникални паметници на културата в с. Старосел.

Туристически дестинации: Съчетанието на превъзходен климат, термоминерално находище и културно-историческо наследство превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и отдих. Могат да се посетят Старосел, Тракийската гробница, Руската църква, Райското пръскало и Пловдив.

Данни за връзка с нас