Информация за област Благоевград

Обща информация за областта

Благоевградска област е разположена в Югозападната част на България и граничи с Гърция и Македония.
В региона се намират планините и частите от тях като Рила, Пирин, Огражден, Влахинска, Родопи и Беласица.  Района е характерен със своята красота и зеленина и чудесните условия за планински туризъм. Националните паркове и резервати благоприятстват за разнообразието на растителния и животински свят.
Богатата история на региона предопределя множеството забележителности и богатата му култура. В областния център има театър, библиотека  опера. Художествени галерии съществуват в Банско, Благоевград, и Сандански.  Държавен ансамбъл "Пирин" е една от културните гордости на Благоевградския район.
  В северозападните склонове на Рила планина, на 35 км. от Благоевград се намира най-старият парк-резерват с иглолистна растителност Парангалица.
  В Благоевград съществува голям стадион, плувни басейни, спортен комплекс с общежития, бейзболно и тенис игрища. Спортната инфраструктура в областта е относително добре развита. В рамките на Благоевградска област се намира един от водещите ски курорти в България - Банско.
 

Данни за връзка с нас