Информация за област Стара Загора

Обща информация за областта

  Област Стара Загора е разположена в Централна Южна България и граничи с областите Сливен, Ямбол, Хасково, Пловдив, Габрово и Велико Търново. Районът е богат на водни ресурси - горното течение на р. Тунджа и нейните многобройни притоци, карстови извори. Съществуват множество минерални извори в регионите на Павел Баня, Старозагорски минерални бани и село Ягода. Язовир Копринка е един от най-големите в страната.
Казанлъшката долина е известна със благоуханните си рози, от които се добива скъпоценно розово масло използвано широко в парфюмерията.
 Резерватите Соколна и Каменица, дефилето при Тъжа, защитените територии до Енина и Мъглиж, интересните скални формации, красивите водопади (Кадемлийско пръскало, Бабско пръскало, Търниченско пръскало, Големият скок и др.) и пещерите в района предлагат много добри условия за отдих и туризъм. В резерватите има съхранени вековни гори (Ветренскатa и Туловската гора). Плодородните земи в района са били обитавани от древни времена. Открити са многобройни следи от праисторически живот, но най-голям интерес предизивикват останките от тракийската култура. Землищата от региона са били обитавани от тракийското племе Odrysae. Тяхната столица Seutopolis днес се намира в дъното на язовир Копринка, а многобройните тракийски могили и гробници, открити по протежение на река Тунджа в Казанлъшката котловина, дават основание района да се нарече "Долината на тракийските царе". Най-ценна находка от всички е тракийската гробница в Казанлък, която е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Римския град Августа Траяна е бил един от най-развитите градове в тази част на Римската империя.
 

Данни за връзка с нас