Информация за област Пазарджик

Обща информация за областта

  Oбласт Пазарджик е разположена в Централна Южна България, в западната част на Горнотракийската низина, граничейки с областите Благоевград, Пловдив, Смолян и София. Областта включва части от равнината между Пазарджик и Пловдив, части от Западните Родопи, Рила и Средна гора.
  Пазарджик е добре развит земеделски и промишлен регион. Територия му се пресича от международен железопътен път Белград-София-Истанбул и магистралата София-Пловдив-Бургас. Районът е богат на водни ресурси. От двете страни на река Марица и нейните притоци Тополница и Луда Яна се разпрострират плодородни полета. Има много язовири: Батак, Беглика, Широка поляна, Тошков чарк, Белмекен и др.
В регионите на градовете Велинград, Брацигово, Костандово и селата Варвара и Баня (в близост до гр. Панагюрище) има много минерални термални извори. Прекрасната природа, многото реки, язовири и минерални извори допринасят за развитие на планинския, селския и еко-туризма в региона. Известни планински курорти са Юндула, Цигов чарк, Свети Константин, Атолука и др. Поради разнообразието на дивечовите видове има отлични условия за развитие и на ловен туризъм.
Област Пазарджик изобилства също и с културни и исторически паметници. Земята тук все още пази спомена от траки, римляни, славяни и прабългари, византийци, турци и българи. Възстановени са останки от тракийското селище Бесапара, крепостта Цепина, средновековни селища и др.

 

Данни за връзка с нас