Информация за област Кюстендил

Обща информация за областта

  Област Кюстендил е разположена в Югозападна България с площ 3084.30 км 2 и население над 170000 души, като площта й е 2.7% от територията на страната. Граничи с области Софийска, Пернишка и Благоевградска, а на запад границата й съвпада с държавната граница на България с Македония и Югославия.
Лечебните минерални извори, плодородната земя, главните пътни артерии, природата – изваяна от божествен художник – всичко това е днешната област Кюстендил.
  Хълмът Хисарлъка е североизточна издънка на Осоговската планина. На него римляните са построили Акропола (градската крепост) на древна Пауталия. Крепостта е строена ІІІ-V век и е обхващала цялата площ на Хисарлъка.
 Границки манастир Свети Лука
  Манастирът е в северозападното подножие на Осоговска планина, на около 7 км южно от Кюстендил и на 4 км югозападно от село Граница.
Основан е през Х в., а е възобновен през ХХ в. (1948 г.). Понастоящем е постоянно действащ.
Педставлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и жилищни сгради.
Запазено е предание, че в манастира се е учил Св. Иван Рилски. През ХV в. игумен е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан.
В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница. 

Данни за връзка с нас